Als je nog nooit ghee hebt geproefd, zou ik je adviseren nú de keuken in te duiken om het te maken. Het is namelijk zo ontzettend lekker. Althans, dat is mijn bescheiden mening. Het smaakt naar een soort butterscotch-notencrème, maar dan heel zacht. Laatst maakte ik het voor het eerst zelf. Ik dacht dat het ingewikkeld zou zijn, maar dat viel gelukkig reuze mee. In vier simpele stappen maak je het al.
Wat is ghee?
Ghee is roomboter ontdaan van de melkeiwitten, zouten en water. Ghee is dus eigenlijk het overgebleven botervet. Het is hierdoor lactosevrij en heeft een hoger kookpunt dan gewone boter. Als het is gesmolten, is het helder. Op kamertemperatuur is het iets gestold en is het donkerder van kleur dan roomboter.
Er zijn verschillende manieren om ghee te maken. De ene manier (die ik hier toelicht) is om de boter te laten koken en steeds de eiwitten van de boter af te scheppen. Dit wordt ook wel ‘geklaarde boter’ genoemd.
Je kunt de boter ook zachtjes laten koken, totdat het water is verdampt en de eiwitten naar de bodem zijn gezakt. Het risico is dan dat de eiwitten aankoeken op de bodem en je je pan bijna niet meer schoon krijgt. Mijn keuze was snel gemaakt!
Zo maak je ghee
Stap 1. Smelt de boter in een pannetje en breng aan de kook. Ik gebruikte mijn steelpannetje van Riess met een inhoud van 0,75 liter en twee pakjes biologische grasboter.
Stap 2. Zodra de boter kookt, is het belangrijk om rustig te blijven roeren. De eiwitten zakken naar de bodem, maar als je blijft roeren (ook over de bodem), komen ze los en gaan ze drijven. Er ontstaat een soort schuim. Je kunt dit gemakkelijk van de boter afscheppen. Blijf dit doen totdat er geen schuim meer ontstaat en je de bodem van het pannetje kunt zien. Dit duurt ongeveer 30 minuten.
Stap 3. Laat de ghee een beetje afkoelen. Om er zeker van te zijn dat er geen eiwitten achterblijven, kun je de ghee nu zeven. Ik gebruikte een koffiefilter (bedankt voor de tip, Elke!), maar een kaasdoek of fijne zeef kan ook. Het is wel handig om een trechter te hebben, want ik moest de koffiefilter vasthouden en het duurde lang voordat alles erdoor was… En let op, de ghee is heet!
Stap 4. Schenk de ghee over in een potje waar je het in kunt bewaren. Je kunt het in de koelkast bewaren, maar dan wordt het erg hard, net als kokosolie. Ik bewaar het in een keukenkastje, het blijft dan een paar maanden houdbaar.
Tip: met twee pakjes boter (samen 500 gram) kreeg ik ongeveer 350 ml ghee. Maak in één keer een grotere voorraad en zet de potten in de koelkast. De ghee is dan een jaar houdbaar.