– Deze gastblog is geschreven door Karlijn Hoebe, orthomoleculair therapeut en hormoon specialist. In dit artikel vertelt ze haar persoonlijke verhaal hoe bij haar PCOS is gediagnosticeerd en hoe ze daar weer vanaf is gekomen. –
Hi, ik ben Karlijn. Mijn missie is dat iedereen zijn eigen vorm van een gezond, energiek en succesvol leven leidt!
Orthomoleculaire therapie en hormoonbalans
Waar ik gelukkig van wordt is mensen te begeleiden van gezondheidsdoelstelling naar resultaat. In de praktijk doe ik dit door mij te richten op het herstellen van de hormoonbalans in het lichaam, waarbij ik onder andere gebruik maak van de orthomoleculaire therapie.
Deze therapie is erop gericht iedere cel in het lichaam optimaal te voeden door middel van een gezond voedingspatroon en eventuele suppletie. Dit is voor ieder persoon anders, want ieder persoon is uniek. Het hormoonsysteem vind ik ontzettend interessant, omdat er zoveel vanuit verklaard kan worden.
Wist je dat je hormonen bijna alle processen in je lichaam sturen en hierdoor van invloed zijn op je fysieke maar ook je mentale gezondheid?
De invloed van hormonen
Zo bepalen hormonen grotendeels hoeveel en waar je vet op slaat, hoeveel trek je hebt, de mate van energie en hoe snel je spiermassa opbouwt. Maar ook je slaappatroon, de hoogte van je libido, stemmingswisselingen en emoties worden door een groot deel gestuurd door je hormonen.
Ik ben er van overtuigd dat wanneer jouw hormonen in balans zijn, je als gevolg veel meer gezondheid, energie en succes in je leven ervaren. Deze overtuiging is niet zomaar ontstaan…
PCOS, hormoonkuren en gezondheidsrisico’s
Zeven jaar geleden is bij mij namelijk de diagnose PCOS gesteld. Dit is een disbalans in de vrouwelijke geslachtshormonen en dat uitte zich bij mij in hetgeen dat ik al een aantal jaren geen cyclus meer had. Bij onderzoek in het ziekenhuis zagen ze aan de hand van een echoscopie dat ik meerdere blaasjes op mijn eierstokken had.
Door de arts werd mij verteld dat dit geen probleem zou vormen tot het moment dat ik een kinderwens zou krijgen en ten zijner tijd zou ik kunnen gaan starten met een hormoonkuur.
Nog onwetend over de exacte oorzaken en gevolgen heb ik het ziekenhuis verlaten. Iets in mij vertelde dat dit niet klopte. Nadat ik het een en ander ben gaan uitzoeken kwam ik tot de conclusie dat ik wel degelijk aandacht moest gaan besteden aan wat er gaande was in mijn lichaam.
Zo kwam ik tot de ontdekking dat PCOS in verband wordt gebracht met een verhoogde kans op bepaalde vormen van kanker, hart- en vaatziekte en overgewicht. Toen ik hier bewust van werd ben ik mij verder gaan verdiepen in de oorzaken en de mogelijke oplossingen. Keer op keer werd bevestigd dat schadelijke stoffen uit het voedingspatroon de hormoonbalans kunnen verstoren. Eigenlijk niet zo vreemd. Op het moment dat je de verkeerde dingen in je lichaam gooit, gaat het vroeg of laat haperen. In een benzineauto gooi je nou eenmaal ook geen diesel toch?
Van fastfood en light producten naar echte voeding
Toch is dit wel iets wat ik jaren heb gedaan. Tijdens mijn pubertijd at ik alles waar ik zin in had. Denk aan m & m’s, roze koeken en broodjes hagelslag. Water dronk ik zelden en de enige groente die ik at was het kleine beetje tijdens de avondmaaltijd. Ook heb ik een periode zoveel mogelijk vetten uit mijn voeding geschrapt en nauwlettend mijn calorie inname in de gaten gehouden. In de praktijk betekende dit: Cola light, Optimel, halvajam en aantal andere dingen die heel ‘’light’’ zouden moeten zijn. Nu weet ik dat mijn lichaam die vetten juist nodig heeft voor de aanmaak van bepaalde hormonen, maar destijds had ik geen idee wat ik mijn lichaam aandeed. Wel merkte ik dat ik vaak last had van mijn buik en weinig energie had.
Luisteren naar mijn lichaam
Door stap voor stap dingen te gaan veranderen in mijn levensstijl zijn mijn hormonen weer in balans gekomen en heeft mijn cyclus zich hersteld. Dat is iets wat ze in het ziekenhuis niet goed kunnen verklaren. Ik ben gaan luisteren naar mijn lichaam en weet nu veel beter wat er wel en niet goed voor mij is. Zo let ik er in mijn voeding op dat ik niet teveel gluten en lactose binnen krijg. In plaats van brood of kwark als ontbijt eet ik nu bijvoorbeeld graag havermoutpannenkoeken of maak ik een eiwitrijke smoothie.
Ik eet veel groente en varieer daar zoveel mogelijk in. Ook ben ik bewust veel meer water gaan drinken en laat ik suiker zoveel mogelijk staan. Daarnaast gebruik ik aanvullend supplementen om mijn gezondheid extra te ondersteunen. Het betekent niet dat ik heilig ben en nooit meer eens een wijntje drink of een stukje taart eet. Zo’n 80% van wat ik eet is gezond en 20% gewoon waar ik zin in heb. Daarnaast sport ik zo’n 4 keer per week, waarvan de helft krachttraining en de andere helft yoga. Ontspanning is voor het lichaam net zo belangrijk als inspanning. Overal dient een balans in te zijn.
Perfectie = stress
Ik geloof zeker dat de juiste voeding heel belangrijk is voor je gezondheid, maar het is zeker niet alles. Wat ik regelmatig zie is dat alles helemaal ‘’perfect’’ willen doen, zo ook wat betreft hun voeding. Soms willen ze het zo goed doen, dat dit alleen maar leidt tot nog meer stress. En juist stress heeft een grote (misschien wel de grootste) invloed op je hormonen en daarmee dus ook op je fysieke en mentale gezondheid.
Heb je bijvoorbeeld veel last van je darmen? Stress zou zomaar eens de echte oorzaak kunnen zijn. Op het moment dat je chronische stress ervaart en hier niet mee aan de slag gaat, blijft het dweilen met de kraan open.
Bij de begeleiding van mijn cliënten vormt het omgaan met stress dan ook net zo’n belangrijk onderdeel als een gezond voedingspatroon. Leren luisteren naar je lichaam en naar wat jij nodig hebt is essentieel.
Fouten bestaan niet, enkel feedback!
Zou jij willen weten of er bij jou sprake is van een hormonale disbalans? En aan de hand daarvan een persoonlijk plan op maat willen? Karlijn begeleidt mensen met vele uiteenlopende gezondheidsdoelstellingen. Voor meer informatie kijk op www.karlijnhoebe.nl.