Op de valreep voor de kerstdagen deel ik met jullie dit feestelijke recept. Bietencarpaccio ken je misschien al wel. Ik had het zelf nog nooit eerder gemaakt en was best onder de indruk: het ziet er zo fancy uit! Dit is een ideale vega-vervanger voor de welbekende rundercarpaccio.
Omdat biet een zachte, aardse smaak heeft, heb ik het gecombineerd met andere redelijk zachte smaken. Zo verdwijnt de biet niet naar de achtergrond. Je moet dus wel van bietjes houden. 😉
Leuk als voorgerechtje bij het Kerstdiner!
Ingrediënten
- 3 gekookte bietjes
- 1 sinaasappel
- 2 el ongezouten pistachenoten
- paar takjes dille
- 1 el (zelfgemaakte) mayonaise
- peper en zout
Instructies
- Snij dunne plakjes van twee bieten met behulp van een (kaas)schaaf of scherp mesje. Verdeel de plakjes mooi over vier borden.
- Snij de derde biet in blokjes en doe deze in een keukenmachine.
- Snij met een scherp mesje de schil van de sinaasappel (inclusief het witte velletje). Haal de partjes los en kies ongeveer 10 mooie partjes. Halveer de partjes.
- Vang ongeveer 1 el sap uit de rest van de sinaasappelpartjes op en doe dit bij de bietjes in de keukenmachine.
- Voeg hier 1 el mayonaise, peper en zout aan toe en pureer tot een gladde, luchtige massa.
- Verdeel op ieder bord 5 stukjes sinaasappel en schep wat van de bietensaus op ieder bord.
- Hak de pistachenoten in kleine stukjes en verdeel dit over de borden.
- Strooi tot slot wat dille over de borden.
Noties
- Voor de kaasliefhebbers: lekker met wat zachte stukjes geitenkaas!